Laat je thuiswerkende medewerkers niet hacken: 7 tips

KoenNieuws

Nu we met z’n allen meer thuis werken, zien hackers hun kans schoon. Welke de zwakke plekken in je beveiliging zijn en de bijhorende tips, dat lees je hier:

Tip 1: zorg voor up-to-date software

De laatste 2 maanden groeide de toepassing van telewerken. Hoewel het hip en vooruitstrevend was om voor corona al thuiswerk aan te moedigen, toch blijkt dat niet alle bedrijven hiervoor uitgerust waren. Met een verouderde laptop, VPN-verbinding en software zonder de nodige updates, zet je als bedrijf de poort wagenwijd open voor cybercriminelen.

Zorg er dus voor dat je thuiswerkende medewerkers hun updates zo snel mogelijk uitvoeren. Of laat Keep-IT een diepgaande technische analyse van je bedrijfssoftware uitvoeren. Neem contact.

Tip 2: sensibiliseer je medewerkers over valse inlogpagina’s

Paswoord hier, login daar, we zijn het al goed gewoon om 2 veldjes in te vullen en op een knop te klikken. Het is net op die gewoonte dat hackers inspelen met valse inlogpagina’s voor bedrijfsnetwerken en digitale tools waarmee van thuis uit gewerkt wordt. In enkele seconden hebben ze alle sleutels om in te breken op de bedrijfsnetwerken.

Laat je medewerkers weten dat ze enkel die linken mogen gebruiken die jij hen als werkgever bezorgt. Beter nog, zorg voor een steeds aanwezige alertheid op cyberinbreuken en laat Keep-IT je medewerkers opleiden. Zo worden zij niet de volgende slachtoffers van de hackers. Neem contact.

Tip 3: waarschuw je collega’s voor valse websites

We hebben het met z’n allen gedaan én massaal: op zoek gaan naar informatie over het coronavirus. Alweer een gelegenheid voor hackers. Ze lanceerden duizenden phishingwebsites met de naam “corona’ erin. Bij het openen van dergelijke websites kan er heel gemakkelijk een virus of malware op je onbeveiligde computer gezet worden. Wanneer je over enkele weken weer gaat werken en connecteert met het bedrijfsnetwerk, infecteer je ook het hele bedrijf.

Informeer je medewerkers. Vraag hen om informatie op te zoeken op officiële en betrouwbare websites. Ook dit komt uitgebreid aan bod in de opleiding die Keep-It aan je medewerkers kan geven. Neem contact.

Tip 4: deel geen foto’s van videomeetings op sociale media

Een vreemd fenomeen dat de laatste weken de kop op steekt is het delen van foto’s van een conference call op sociale media. Waarom? Geen idee. Misschien omdat het sinds enkele weken onze enige manier van sociaal contact is. In ieder geval, het is gevaarlijk. Veelal staat de (onbeveiligde) link mee op de foto en kan zomaar iedereen, incluis de hackers, toegang krijgen tot het videogesprek.

Deel voortaan enkel een foto van je kop koffie en wees sowieso bedachtzaam voor foto’s met gevoelige informatie op.
Neem contact.

Tip 5: vertrouw mailtjes niet blindelings

Vertrouw niemand van je collega’s, toch niet als het op een mailtje van hen aankomt. Het is voor hackers easy peasy om mailadressen te achterhalen via LinkedIn, bedrijfswebsites of foto’s van mailboxen die online gedeeld worden. Zo lijkt het erop dat je een mailtje krijgt van je collega, maar klopt dit niet. Via valse links en bijlagen trachten cybercriminelen binnen te breken in je netwerk.

Het is daarom van cruciaal belang om de lekken in je e-mailbeveiliging bloot te leggen. Keep-IT kan een scan doen op alle reeds aanwezige mails om zo de onveilige mails die de gebruikers hebben kunnen bereiken, te detecteren. Een duidelijk rapport brengt de knelpunten in kaart waarvoor dan ook een verbeterplan wordt opgesteld. Een must voor elk bedrijf. Interesse? Neem contact.

Tip 6: maak gebruik van MFA (Multifactor Authentication)

Deze extra beveiliging stuurt je een sms of push bericht met een extra authentification alvorens je je gebruikersnaam en wachtwoord ingeeft. Super veilig dus. De meeste online services ondersteunen dit. Het is zo eenvoudig te implementeren dat er geen redenen zijn om dit niet te gebruiken. Bovendien zorg je er op die manier voor dat niemand nog ongewenst kan inloggen. Vragen hierover? Neem contact.

Tip 7: gebruik veilige wachtwoorden

Iedereen weet het en toch horen wij dagelijks paswoorden als ‘123456’ of de naam van het huisdier of de gemeente. Daarenboven gebruiken heel wat mensen hetzelfde wachtwoord, overal. Zo maak je het hackers wel heel gemakkelijk om overal op in te loggen eens ze je wachtwoorden hebben onderschept.

Negeer daarom nooit meer de waarschuwing ‘onveilig wachtwoord’ en maak zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden aan.
Neem contact.